Per a reconèixer les parts d'una frase, hi ha gent que usa el truc de les preguntes: la part que contesta a la pregunta "qui?" és el subjecte, la part que contesta a la pregunta "què?" és el complement directe, la part que contesta a la pregunta "a qui?" és el complement indirecte, etc.
El truc de les preguntes és molt dolent: si la frase és fàcil, no ens cal recórrer a aquest truc, i si la frase és complicada, el truc falla.
Un truc que no falla, per a reconèixer el complement directe, és el de posar la frase en passiva. Si s'hi pot posar, el subjecte de la frase en passiva és el complement directe de la frase en activa.
Uns exemples:
Jo em menj una poma.
La pos en passiva.
Una poma és menjada per mi.
El subjecte de la frase en passiva (una poma) és el complement directe de la frase en activa.
Ara, un exemple en el qual falla el truc de les preguntes:
L'Ajuntament ha enviat un notari a l'organització.
Fixat que, amb el truc de les preguntes, un notari seria el subjecte i l'Ajuntament seria el complement directe. Tot malament.
Posem la frase en passiva:
Un notari ha estat enviat per l'Ajuntament a l'organització.
El subjecte de la frase en passiva, un notari, és el complement directe de la frase en activa; qui realitza l'acció, l'Ajuntament, és el subjecte; i el destinatari del complement directe, l'organització, és el complement indirecte.
En cas de dubte, hem de consultar en un diccionari el règim verbal, transitiu o intransitiu. Si el verb és transitiu, duu complement directe. Si és intransitiu, duu complement indirecte.
En Pere ha trucat ta mare.
Algú podria pensar que en Pere és el subjecte i ta mare és el complement directe, però la realitat és que la frase anterior és incorrecta. Trucar és intransitiu i ha de dur la preposició a.
En Pere ha trucat a ta mare.
I si ha de dur complement directe, és el que en Pere ha dit:
En Pere ha trucat (la notícia, el rumor, el dubte) a ta mare.
En Pere, subjecte.
la notícia, el rumor, el dubte, complement directe.
ta mare, complement indirecte.
Hi ha un diccionari molt bo que és l'únic que sempre et resoldrà els dubtes dels règims verbals i del complements: Diccionari d'ús dels verbs catalans, de Jordi Ginebra i Anna Montserrat (editorial Educaula, ISBN 9788492672219).